חלוקת ירושה היא עניין מורכב הן בשל הרגישויות של היורשים והן בשל הצורך להתחשב ברצונותיו של המנוח. כשמדובר בדיני ירושה, ישנם שני מצבים: באחד מהם האדם שנפטר הותיר אחריו צוואה מסודרת בה הוא מפרט למי הוא מוריש את נכסיו ובאיזה אופן יחולק רכושו בין היורשים. במקרה השני, אדם הולך לעולמו ולא מותיר אחריו צוואה. או אז יורשיו נקבעים על פי המפורט בחוק הירושה הישראלי ובאותו אופן נקבע הסדר והאופן בו יחולק ביניהם העיזבון. כדי ליישם צוואה או ירושה יש צורך לאתר את כל הזכאים לרכוש או את כל מי שהנפטר ציין בצוואתו כיורש.
מקרים בהם נחוץ איתור יורשים
ישנם מקרים בהם עלולים לעלות חילוקי דעות בקשר לחלוקת הירושה, מסיבות שונות, כמו למשל: המנוח לא הותיר אחריו צוואה מסודרת וישנם כמה טוענים לירושה. במקרה זה יצטרכו הטוענים לירושה להוכיח שאין ילדים או יורשים אחרים הקודמים להם בסדר הירושה, בארץ ובעולם, וזאת כדי להוציא אל הפועל צו ירושה. או מקרה בו המנוח הותיר אחריו צוואה, אך היא לא ברורה או לא רציונלית (למשל- צוואה שמורישה את כל רכושו לאדם זר לחלוטין). ישנם גם מקרים בהם היורשים הפוטנציאלים לא מעוניינים להימצא, אם בשל ריחוק או סכסוך משפחתי, ואז היורשים הנוכחיים יידרשו להוכיח שעשו כל מאמץ כדי לאתר את היורשים הראשוניים. מקרה נוסף המקשה על חלוקת ירושה הוא כאשר אדם הלך לעולמו ולא הותיר צוואה ואין דורשים לצוואה. במקרים אלו חשוב לבצע איתור יורשים כדי למצוא את מי שזכאי לרשת את הרכוש וכדי למנוע את אובדן הנכס או הרכוש.
איתור יורשים מתבצע בדרך כלל באמצעות אחד משני הגופים הבאים: משרד עו"ד המתמחה בדיני ירושה או חוקר פרטי מטעם האפוטרופוס הכללי או גורמים אחרים. האיתור יכול לבוא לידי ביטוי במעקב אחר הטוען לעיזבון כדי לאמת או להפריך את טענותיו, או באיתור קרובי משפחה זכאים או אנשים אחרים המופיעים בצוואה כדי להביא לידיעתם שהם זכאים לירושה. בחלק מהמקרים איתור היורשים מצריך חיפוש מעבר לים, במדינות שונות (כמו למשל- איתור קרובים למי שנספה בשואה), ולכן חשוב לבחור בחוקר פרטי מנוסה ומיומן אשר ברשותו כלים מקצועיים לביצוע מחקר מעמיק מחוץ לגבולות ישראל.