קיום צוואה באמצעות העתק בלבד

לייעוץ מהיר
מלא את הפרטים הבאים

    כלל ידוע הוא, כי כאשר מגישים בקשה לקיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה את מקור הצוואה. כלל זה אינו מוחלט וחוק הירושה מתיר בתנאים מסוימים לקיים צוואה גם בהעתק בלבד, דהיינו, מבלי להגיש את מקור הצוואה.  מאמר זה יסקור את הנסיבות או התנאים, אשר בעטיים ניתן לקיים צוואה מבלי להגיש את מקור הצוואה.

    כלל ידוע ועיקרי בדיני צוואה הינו, כי יש לקיים את רצון המת. תנאי זה הינו יסודי מהטעם הפשוט שרצון המנוח הוא העיקר ויש לקיימו. קיום תנאי זה עלול לעמוד בהתנגשות חזיתית אל מול דרישות מהותיות, כגון החובה להגיש את מקור הצוואה כתנאי למתן צו קיום צוואה, למשל, במקרה שבו חלילה מקור הצוואה אבד ולא ניתן לאתרו.

    כדי לאזן בין הצורך לקיים את רצון המנוח כפי שהוא ציווה בצוואה, מחד, ובין הצורך להגן על תקינות ההליך המשפטי ועל קיום רצון המנוח ולמנוע חלילה מניפולציות ברצונו, קבע המחוקק, כי יש לקיים צוואה בהגשת מקור הצוואה. עם זאת, המחוקק הותיר פתח לאפשרות שצוואה תקוים גם בהגשת העתק צילומי שלה.

    באילו תנאים תקוים צוואה מבלי להגיש את מקורה ? ראשית, מבקש קיום הצוואה חייב להגיש לצד הבקשה לקיום צוואה גם בקשה להוכחת צוואה שלא באמצעות המקור ובקשה זו תעבור לבית המשפט לענייני משפחה ותתברר שם. שנית, העתק הצוואה המוגש לקיום חייב להיות ברור וקריא וצריך להיות מעשי ללמוד ממנו, כי המצווה ערך צוואה, להבין מהן הוראות הירושה שכתב בצוואה, למי הוריש ומה הוריש וכיוצ"ב. מבלי שיהא ניתן להבין זאת מהעתק הצוואה שיוגש לקיום, הרי הצוואה לא תקוים. שלישית, מבקש הקיום צריך לשכנע את בית המשפט, כי מקור הצוואה נשמד (שלא על דרך השמדת הצוואה ע"י המצווה) או שלא ניתן להגיש את מקור הצוואה עקב טעמים אחרים (למשל, כי מקור הצוואה אבד). אם מבקש קיום הצוואה יטען, כי מקור הצוואה אבד בנסיבות לא ידועות, יהא עליו לשכנע, כי חיפש את מקור הצוואה בכל מקום פוטנציאלי שבו ייתכן שהצוואה הוחזקה, אך המקור לא אותר והוא אבד. ככול שעסקינן בצוואה ישנה יותר, שנערכה לפני יותר שנים, הרי יהיה יותר קל לשכנע, כי מקור הצוואה אבד וזאת מסיבה הסתברותית מאוד פשוטה – הזמן שחולף מגדיל את סיכוייהם של בני אדם לאבד מסמכים שערכו. זה אנושי וזה קורה.

    אם מבקש קיום הצוואה יטען, כי הצוואה נשמדה, שלא על דרך השמדת הצוואה על ידי המצווה, יהא עליו להצביע על נסיבות ספציפיות שבהן הצוואה נשמדה (למשל, עקב שריפה).

    בראיית בתי המשפט, העיקר הוא לקיים את רצון המנוח ולכן אין מניעה שצוואה תקוים גם בהגשת העתק ממנה ובלבד שמבקש קיום הצוואה יראה עמידה בתנאי חוק הירושה לצורך קיום הצוואה, שלא בהגשת המקור.

    ישנם לא מעט סכסוכי ירושה, אשר נגררים לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה בקשר לקיום צוואה ללא הגשת המקור. סוגיה זו הינה רגישה ומחייבת סיוע משפטי מקצועי באמצעות עורך דין צוואה מיומן. 

    עו"ד אוהד שוהם הינו עו"ד צוואה מנוסה מאוד, לרבות בייצוג בתיקי הוכחת צוואה שלא באמצעות המקור ובתיקי התנגדות לצוואה. לכל שאלה או צורך בענייני עריכת צוואה ו/או בקשה לצו ירושה ו/או התנגדות לצוואה – אתם מוזמנים ליצור קשר עם המשרד בטלפון – 077-5100268.

    לייעוץ מהיר

    מלא את הפרטים הבאים

      קידום אתרים לעסקים קידום אתרים לעסקים
      השארת הודעה מהירה

      לייעוץ ללא התחייבות מלא את הפרטים הבאים